2109819676 6945899915 Παλαιό Φάληρο
hero image
 

 

Δρ. Παπαδάκη Σιλένα-Ελένη

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου​: ΑΡ. ΠΡΩΤ.5858/2003 ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣΗ Αποτελεσματικότητα της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας
Η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία τροποποιεί την πλαστικότητα των νευρώνων καθώς στοχεύει στην ερμηνεία των σοβαρών διαταραχών της προσωπικότητας, των χρόνιων νευρώσεων, ακόμα και των ψυχωτικών διαταραχών μέσω μιας σχέσης σταθερότητας και διαλόγου, η οποία οδηγεί στην αναδιάταξη και στον ανασχηματισμό δικτύων νευρώνων. Η θεραπευτική σχέση με την γνωσιακή-συμπεριφοριακή θεραπεία είναι αντικειμενική και συνεργατική κι έτσι ο πελάτης μαθαίνει να συμμετέχει στην αναδόμηση των δυσλειτουργικών του σχημάτων με υπευθυνότητα και εστιασμό.

Συγκρίνοντας τις δράσεις της ψυχοθεραπείας γνωσιακού-συμπεριφοριακού τύπου και της φαρμακοθεραπείας στον εγκέφαλο ασθενών αποδείχθηκε ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία τροποποιεί την δραστηριότητα του πρωτοταγή ραχιαιοπλευρικού φλοιού και της εγκάρσιας αύλακας, ενώ τα φάρμακα επενεργούν στη δραστηριότητα του ιππόκαμπου και των υποφλοιϊκών περιοχών. Η συμπληρωματικότητα των δυο προσεγγίσεων καθίσταται αναγκαία ιδιαίτερα για τις σοβαρές παθήσεις, που η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στα βασικά συμπτώματα της ασθένειας (παρορμητικότητα, συναισθηματική αστάθεια), ενώ η γνωσιακή ψυχοθεραπεία τροποποιεί τις σχεσιακές διασυνδέσεις των νευρώνων, καθώς και τις διαθέσεις και την συμπεριφορά του ασθενή.